Dalmacija ŠIBENSKA REGIJA

Kruna od otoka

Na našem putovanju od sjevera prema jugu Jadrana stigosmo do Dalmacije. Uz kamen, more je najupečatljivija slika Dalmacije, a šibenska regija, srednji Jadran, najbolji su primjer za to. Tko još nije čuo za Kornate – neponovljivu skupinu otoka na Mediteranu. Nije dovoljno reći da su lijepi, teško ih je uopće s nečim uspoređivati – jednostavno, treba ih doživjeti u jutarnjoj izmaglici dok se budi sunce, ili u smiraj dana, kada more pocrveni od sunca što tone negdje u dubine na zapadu.
I dok Kornatima gospodari voda (more), na kopnu je drugačije. Tu kamen odnosi prevagu, valjda zato da bi rijeka Krka, što se probija kroz kameni krajolik, izgledala veličanstvenija, božanstvenija. Njezini ju vodopadi čine jednom od najljepših europskih rijeka. Stoga nije čudno da su i Kornati i kanjon Krke proglašeni nacionalnim parkovima te da su među najposjećenijima u Hrvatskoj.
Spomenimo na ovom mjestu i Šibenik, grad hrvatskoga kralja Krešimira, koji je u njemu stolovao prije 900 godina. Šibenik će nas oduševiti svojom starom gradskom jezgrom. A u toj jezgri Krešimirov grad čuva i neprocjenjiv spomenik – katedralu Sv. Jakova od bijela kamena s jedinstvenim u svijetu kamenim krovom. Katedrala se nalazi pod zaštitom UNESCO-a kao izuzetno vrijedno djelo renesansne umjetnosti i dalmatinskih graditelja, među kojima je najpoznatiji Juraj Dalmatinac.

www.adriaticsailor.com

Aktualno

Vidi sve >