Dalmacija SPLITSKA REGIJA

Duša kamena i vina

Opisujući Dalmaciju engleski teoretičar književnosti Richard Webster kaže kako je važno primjetiti u Dalmaciji neku … vehementnu jednostavnost – život harmoniziran u ilirskoj kombinaciji stijena i vina. Posebno to vrijedi upravo za splitsku regiju, ‘najmediteranskiji’ dio Hrvatske.
Ovo je područje, od Trogira, Splita i Makarske na kopnu s otocima Bračom, Hvarom i Visom, iznimno bogato kulturno-povijesnim nasljeđem pa predstavlja pravu riznicu na otvorenom. Riznicu obogaćenu prekrasnim prirodnim ambijentom. Ispada kao da su se ovdje priroda i čovjek natjecali tko će biti uspješniji, tko će napraviti ljepše, tko će više zadiviti promatrača.

Trogir je muzej na otvorenom, tu nema dvojbe, jedan od povijesno najsačuvanijih i najstarijih gradova Mediterana. Split je pak nastao oko rimske carske palače, čuvene Dioklecijanove palače od koje je sačuvano mnogo više nego li od svih rimskih carskih palača u Rimu. U Splitu su međutim i počeci hrvatske književnosti i još štošta. Makarska sa svojim predivnim plažama podno Biokova pravi je kontrapunkt Splitu.
A otoci su pak nešto posebno. Odmjerenost u arhitekturi, u načinu života i ponašanju otočana, za razliku od nesputanoga splitskog temperamenta. Svima je ipak zajedničko: more, sunce, pjesma, vino i delicije vrlo dobre mediteranske kuhinje. Privlačna kombinacija možda i zbog svoje jednostavnosti, koju je učeni Englez sažeo u par riječi – život harmoniziran u stijeni, kamenu, u onom što nas okružuje, ali i u onom što je obrađeno ljudskom rukom majstora i u vinu, kao simbolu veselja, opuštenosti, božanskoga na zemlji.

 

Aktualno

Vidi sve >